Induló előadók Induló előadó hírek

A Hangfoglaló Program nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra, az utánpótlás-nevelésre, mert élőzenei kultúra csak folyamatosan megújuló közegben alakulhat ki. Ezért az induló előadók támogatására külön alprogramot hozott létre. Ennek pályázatain a pályájuk elején álló fiatal zenekarok indulhatnak kép- és hangfelvételek (főleg videóklip és nagylemez) elkészítésének támogatásáért, valamint pályáralépést támogató kommunikáció megvalósításáért. A támogatás összege maximum kétmillió forint. A támogatottakat tapasztalt mentorok segítik. Ezen kívül a Hangfoglaló Program fellépési lehetőséget biztosít számukra a nagyobb nyári fesztiválokon.

Antal Gábor Trio
Támogatás összege: 1 890 000 HUF • Város: Budapest

Az instrumentális jazz zenét játszó együttes 2016-ban alakult, hangzásvilágában a trió zenészeinek egyénisége ötvöződik. 2017 márciusában jelent meg első, Whirl című lemezük, amelyen nyolc saját kompozíció hallható. A zenekar színes megszólalását virtuóz improvizációk, dallamos témák, modern ritmikai elemek és változatos harmóniavilág jellemzi.

Árnyéknyúl
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Debrecen

Az Árnyéknyúl egy alternatív rock együttes. A háromtagú debreceni banda nem tekinti versenynek a zenét. Mint mondják, „az Árnyéknyúlnak nem közönsége, hanem közössége van”. Eddigi legnagyobb eredményüknek tartják, hogy első három számukat a 30Y segítségével vették fel, valamint előzenekarként többször is részt vettek az együttes koncertjein. Az Árnyéknyúl jelenleg első nagylemezén dolgozik, amelyhez a forgatókönyv már készen áll.

Beb-Hop Slammers
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Nagykanizsa

A Beb-Hop Slammers kezdetben fúziós jazz zenekarnak indult, majd beleszerettek a hip-hop és a nyugati parti funk világába. Az együttes saját bevallása szerint próbált átugrani a jazz-ről a hip-hop műfajába, majd a kettő közötti kötetlen szakadékba esett, és azóta is ebben a súlytalanságban zuhan.

Carson Coma
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Carson Coma gimis zenekarként indult 2015-ben, majd 2017 augusztusában teljesen átalakult és elnyerte mostani formáját. Az új felállásban készült első klipjük a What A Time To Be Alive. Az italo, psych és beat stílusok között mozgó együttes elsődleges célja, hogy minél több elismert magyar és külföldi zenekar előtt játszhasson. A középtávú terveik közé tartozik egy stabil budapesti tábor kiépítése, valamint szeretnének nagyon sok helyre eljutni a zenéjükkel. A Carson Coma az Öröm a Zene tehetségkutató program 2017/2018-as évadának törökszentmiklósi állomásán első, a magyarkanizsai fordulón pedig második helyezést ért el, és elnyerte a Music Expo-n megrendezett döntő különdíját.

Dánielfy Gergő és az Utazók
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Debrecen

Az együttes frontemberét, Dánielfy Gergőt már ismerheti a közönség különböző tehetségkutató műsorokból. A Dal 2018-ban Azt mondtad című szerzeményével a döntőig jutott, és a szakmai zsűri neki ítélte az Év Felfedezettje díjat. Gergő az itt átélt siker után megalapította a Dánielfy Gergő és az Utazók zenekart. Az együttes első albuma 2018 nyarán jelent meg, azóta folyamatosan koncerteznek. Dalaikban az akusztikus és a rockos hangzásvilágot ötvözik a poppal, időnként népzenei elemeket is használnak.

Darjeeling
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budaörs

A Darjeeling egy 2016-ban alakult alternatív rock/indie/pop zenekar: érzelmes, energikus dalok, angol szöveg, elektromos gitárok, önelemzés és túlérzékenység jellemzi őket. 2017 augusztusa óta négy klipes dalt jelentettek meg, koncertekkel végigjárták Budapest klubjait, jelen voltak néhány vidéki fesztiválon, és a 2018-as Kecskemét Fringe különdíjasaként a ők voltak a nemzetközi Sziget Europe Talents program magyarországi képviselői. Továbbá megnyerték a 2017/2018-as Öröm a Zene tehetségkutató program tatabányai fordulóját. Jelenleg első nagylemezükön dolgoznak. Céljuk, hogy a nevüket ihlető Darjeeling teához méltóan egyszer az ő zenéjüket is igazi különlegességként tartsák számon.

DLRM
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Biatorbágy

A fülledt rock&rollt játszó, jelenleg négytagú zenekar 2014 őszén alakult. Az együttes megalakulása után nem sokkal megjelentették a Dear Danube kislemezt, majd fél évvel később jött a négyszámos Gypsindie, amit első európai turnéjára is elvitt a zenekar. A DLRM első, nyolc számot tartalmazó nagylemeze 2017 tavaszán jelent meg Cheeky Pig címmel. Ezt az albumot a stílusok keveredése, az eklektikus, alternatív rock jellemzi. Megjelenését követően a lemezt Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Németországban is bemutatta az együttes.

Fangler's
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Fangler’s 2015 júniusában debütált. Klasszikus, „jó értelemben vett” popzenét játszanak. Bemutatkozó bulijuk az A38 Hajón volt a Margaret Island előtt. Kiadtak egy kislemezt, egy EP-t, majd 2018 áprilisában megjelent első nagylemezük Tisztul címmel. Felbukkantak a Holnap Tali című ifjúsági sorozatban, országos turnéra indultak a Kowalsky meg a Vegával, majd megnyerték az Emlékszem Sopronban remixversenyt. A Fangler’s nyerte a 2017/2018-as Öröm a Zene Tehetségkutató és Gondozó Program döntőjét.

Haraszti Ádám Projekt
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Szeged

Az instrumentális zenét játszó Haraszti Ádám Projekt 2016 májusában alakult Londonban, ahol megjelentettek egy négy számos EP-t. Az együttes 2018 januárjában átalakult és Magyarországra költözött. Tagjai Préda-Kovács Zsolt: klarinét, szaxofon, Deák Atilla: gitár, Szabados-Tóth Bálint: billentyű, szaxofon, Turcsányi Áron: basszusgitár és Haraszti Ádám: dob. Zenéjük főként a jazz és a hip-hop világából táplálkozik. Legfőbb céljuk, hogy örömet okozzanak az embereknek, valamint szeretnének a zenéjükkel minél több helyre eljutni. 2018 februárjában részt vettek egy tízállomásos romániai turnén, valamint játszottak több magyarországi klubban és fesztiválon is.

KASSANDRA
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A KASSANDRA 2016. november óta létezik, munkásságuk mégis túlmutat ezen a két éven: zeneszerzőjük, a gitáros-énekes Nagy István által jegyzett dalok az elmúlt hat év termései, az együttes pedig folyamatosan dolgozik a kifogyhatatlannak tűnő repertoár hangszerelésén, színpadra állításán és felvételén. Céljuk összművészeti produkciók életre hívása, fiatal képzőművészeti és irodalmi alkotók közötti együttműködések katalizálása. Zenéjükben bizarr dalszövegek, gyors váltások, szokatlan metrumok keverednek bólogatós metállal, poszt-rockos elszállással és pop-refrénekkel.

MADRAPUR
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Gyula

Az eredetileg gyulai és békéscsabai származású, ám budapesti székhelyű MADRAPUR 2016 elején alakult. A zenekar magyar nyelvű alternatív gitárzenét játszik. Egyszerű, őszinte és fordulatos dalszövegek, valamint könnyen befogadható, rockos dallamok jellemzik őket. A négytagú együttesben két énekes is van, így gyakran váltott énekekkel dolgoznak. Az elmúlt években kiadtak egy 13 számos nagylemezt és egy 5 számos EP-t. Többször koncerteztek a 30Y előtt, és 2018 februárjában az Esti Kornél vendégeként felléptek az Akvárium Nagy Hall színpadán.

Marble Mist
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Marble Mist egy hamisítatlan indie rock zenekar sok beat és progresszív rockhatással fűszerezve. 2017 tavaszán alakultak, majd fél évvel később megjelent első, ötszámos EP-jük, az Eternal. Zenéjükben a ’60-as évek könnyed gitárzenéje és a jelen kor progresszív stíluselemei keverednek. Jelenleg az első nagylemezük stúdiómunkálatai zajlanak.

Néhai Bárány
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Keszthely

A keszthelyi Burucs testvérpár, Szabi és Marci által alapított Néhai Bárány neve az Index "A Szám" című dalversenyének köszönhetően vált ismerté mind a közönség, mind a szakma számára. Az első helyezésnek hála meghívást kaptak a 30Y országos turnéjára, valamint több neves hazai zenekar is felfigyelt rájuk (Elefánt, Esti Kornél, Blahalouisiana, Apey and The Pea). Ennek jóvoltából számos nagyobb fővárosi és vidéki klubban megfordultak már. A zenekar érdekessége, hogy a dalszerző-énekes egyben a dobos is.

OHNODY
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Székesfehérvár

Hegyi Dóri énekes-dalszerző projektje. Az énekesnő az elmúlt években készített közös dalokat a Belauval, a Mïussal és Iamyankkal is. A projekt eddig megjelent dalai az emberek közötti érzelmi, romantikus és szexuális feszültségeket fejtegetik. A szerzeményekben a puha melankóliával átitatott szövegvilág kerül előtérbe, minimál elektronikus alapokra helyezett alternatív indie köntösbe bújtatva. 2018 tavaszán az eddigi angol nyelvű számok mellett megjelent Hegyi Dóri első magyar nyelvű dala is, Hideg címmel. Az OHNODY 2018. február 23-án debütált első kislemezével a Brody Studiosban. Azóta közönség elé lépett többek között Győrben a Múzeumok Éjszakáján, és Budapesten a Pontoon Live Jamen.

PLASTICOCEAN
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Sopron

A soproni PLASTICOCEAN zenekar törekszik saját hangzása kialakítására, dalaik leginkább a metalcore, a deathcore és a djent stílusokat ötvözik. Zenéjük meghatározására a SOPRONCORE jelzőt használják. Koncertjeiken kizárólag saját dalaikat játsszák, már több hazai tehetségkutató versenyen is a dobogóra állhattak. Céljuk hazai és nemzetközi sikerek elérése. A 2017 januárjában alakult együttes első lemezét 2018-ban rögzítette Wave címmel.

Ruby Harlem
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Hajdúböszörmény

„A Ruby Harlem zenéje egyfajta ötvözete az amerikai soul, neo soul, r&b és gospel zenéknek, valamint azoknak a csendes pillanatokban feltörő gondolatoknak, amelyek remélhetőleg a közönség életében is változást hoznak” - mondja Iván Szandra, a zenekar alapítója, zeneszerzője és hangszerelője. Szandra a bostoni Berklee College of Music zenei egyetemen került közelebb az afro-amerikai alapokon nyugvó zenei stílusokhoz, valamint a gospel zene lelki és kulturális hátteréhez. Elmondása szerint új, magyar nyelvű anyagát ez inspirálta leginkább, valamint a zenekar tagjai, akiknek tehetsége újra és újra elvarázsolja és alkotásra ösztönzi a fiatal zenészt.

Slow Village
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Feketeerdő

A Slow Village a magyar hip-hop kultúra egyik feltörekvő társulata. Két éve léptek a nyilvánosság elé, és máris számos nagyszabású koncerten vannak túl. 2018 tavaszán az Irie Maffia társaságában turnéztak, nyáron pedig felléptek a Művészetek Völgyén és a Campus Fesztiválon. Jelenleg második nagylemezükre készülnek, amelyen az akusztikus hangszeres zenét és az elektronikus hip-hop hangzást tervezik egyesíteni. A projektben vendégelőadóként sokat tapasztalt zenészek is részt vesznek majd, többek között a Qualitons és a Punnany Massif zenekar néhány tagja.

Terra Profonda
Támogatás összege: 1 654 000 HUF • Város: Gödöllő

A Terra Profonda zenekar sajátos hangszereléssel, akusztikus trió felállással kíván a zenei befogadás legmélyebb rétegeire hatni, minden koncertet szertartássá varázsolni. A szerzemények között találunk avantgarde megoldásokkal operáló zsigeri rhythm and bluest, gyötrő szerelmeket temető folkballadákat és szólóénekes darabokat is. Fülledt, szenvedélyes, drámai szerzeményeik szakítanak a hagyományos hangzásvilággal és szerkesztésmóddal. Sikereik között érdemes megemlíteni, hogy 2017-ban a Jam for Nature fesztiválon a zenekar énekese nyerte el a legjobb férfi énekes díját, illetve hogy magyar és kárpát-medencei helyszínek mellett sikerrel mutatkoztak be többek között a török, az olasz, a német és a holland közönség előtt is.

The Pontiac
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Marcali

A 2017 márciusában alakult együttes több zenei stílusból táplálkozik, fő irányzatuk a rock és blues-rock. Felléptek már Ripoff Raskolnikov, Little G Weevil és a Hobo Blues Band előtt. Játszottak a Woodstock az Ugaron fesztiválon, a kapolcsi Művészetek Völgyén és az Óbudai Blues Fesztivál keretében a Kobuci Kertben. Céljuk, hogy minél több emberhez eljussanak zenéjükkel. A The Pontiac jelenleg első nagylemezén dolgozik.

The Sharon's
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A The Sharon’s 2017 februárjában alakult Budapesten. Zenei stílusuk alternatív pop, folkos, jazz-es elemekkel megfűszerezve. Bemutatkozó koncertjüket 2017 júniusában tartották, ami egyben első videóklipjük premierje is volt, amit az Édentől keletre című dalukhoz készítettek. Sikerrel részt vettek az Öröm a zene tehetségkutató sorozat több állomásának döntőjében, illetve a Veszprémi Utcazene Fesztiválon. Első kislemezük 2018 augusztusában jelent meg Te meg én címmel. Dalaikkal arra törekednek, hogy átadják a közönségnek azt az örömöt, amit a zene nyújt számukra.

Tibes
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Kecskemét

Csaba Tibor „Tibes” 2009 óta foglalkozik rappeléssel, akkoriban Fluor Tomi és a Hősök támogatásával bontogatta szárnyait. Legnagyobb elismerésként sokáig a 2012-es Red Bull Pilvakeren elért 3. helyezését tudta felmutatni, azonban a komolyabb áttörés elmaradt. 2016-ban Tibes már a mikrofon végleges letételén gondolkodott, amikor találkozott az EMLP nevű formáció tagjaival. Ez a találkozás nemcsak a zenei pályafutását, hanem az egész életét megváltoztatta. Alvajárók ébredése című, 2018-ban megjelent dala elnyerte az idei Szikra díj „Legjobb videoklip” díját, továbbá a legjobb öt közé került a „Legjobb dal” kategóriában.