Közlemények

Új nemzetközi könnyűzenei elismerés várja Európa feltörekvő tehetségeit

Új nemzetközi könnyűzenei elismerés várja Európa feltörekvő tehetségeit

2018-08-02

A magyar könnyűzene képviselőinek egyre nagyobb a szava a jelöltek kiválasztásában

A hollandiai Eurosonic bejelentette az Európai Unió új, kortárs könnyűzenei díját: a Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) létrehozásával új fejezet nyílik az európai könnyűzene történetében. A kezdeményezés célja a friss tehetségek támogatása, melynek keretében ezentúl évente díjazzák azokat az előadókat, akik méltóan képviselik Európa saját hangját napjainkban és a jövőben.

A Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) megalapítását a Eurosonic Noorderslag (ESNS) jelentette be. A könnyűzenei, kortárs díjat minden évben olyan fellépők kapják, akik friss és aktív szereplői napjaink zenei palettájának, és munkájuk színvonalával méltóan képviselik egész Európát, nemcsak napjainkban, de várhatóan még hosszú évekig.

A Music Moves Europe Talent Awards-ról

„A MMETA célja ünnepelni azokat a friss és feltörekvő európai könnyűzenei produkciókat, akik nemcsak Európában, hanem azon túl is, a szó szoros értelmében vett nemzetközi áttörés előtt állnak, és akik számára már csak egyetlen lökés hiányzik a karrierjük felíveléséhez. A jelölteket a korábbi European Border Breaker Charts szereplői, az European Talent Exchange Programme (ETEP) eredményei, valamint az európai exportirodák biztosítják. Emellett pedig néhány további szakmai összefogásból életre hívott partner is jogosult lesz javaslatokat tenni” – foglalta össze a kezdeményezés szándékát Bali Dávid, a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) vezetője.

A díj győzteseinek nemcsak arra lesz lehetősége, hogy felléphessenek az ESNS-en, hanem egy személyre szabott európai tréninget, valamint anyagi segítséget is kapnak nemzetközi turnézáshoz és egy sajtókampányhoz. A díj további hozadéka egy közös szakmai képviselet és felelősségvállalás, hiszen a döntéshozás résztvevői és a díjazottak együtt képviselik majd az európai zenei szektort az egész világban.

A European Border Breaker Awards (EBBA) utódjának tekinthető Music Moves Europe Talent Awards a Kreatív Európa program jóvoltából jöhetett létre, amiben további segítséget vállalt Gröningen önkormányzata, valamint a hollandiai Oktatási, Kulturális és Tudományos Minisztérium is.

A jelöltek listáját a Reeperbahn Fesztiválon hozzák nyilvánosságra szeptemberben. Ezt követően novemberben bejelentik a tizenkét kiválasztott nyertest, akik majd a díjakat egy ünnepi ceremónián vehetik át 2019. január 16-án, a Eurosonic fesztiválon.

A hazai vonatkozások

Az új díj elődjeként számon tartott EBBA-díjat magyar zenekar is elnyerte már. Legutóbb a Heaven Street Seven részesült az elismerésben, azóta pedig olyan produkciók szerepeltek a jelölti listán, mint a Mörk vagy a Belau. Ők a nemzetközi rádiós lejátszásoknak köszönhetően szereztek érvényt a részvételre.

A MMETA legnagyobb újítása, hogy mostantól nem csupán a rádiós lejátszások számítanak, hanem a többi zeneipari szektor is érdekeltté vált a jelölésben. Így pedig immár 39 országból kerülhetnek a döntéshozók elé olyan ajánlott zenekarok, akik már látható nemzetközi turnétapasztalattal bírnak, és az első nagylemezük legfeljebb 36 hónapja jelent meg.

„Ennek köszönhetően javaslattételi joggal bír az IMMF Hungary, a most szerveződő magyarországi IMPALA-érdekközösség, az A38 Hajó, mint a 14 nemzet klubjait összefogó Liveurope elnökségi tagja, az European Music Exporters Exchange-ben alapító HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) exportiroda, az MTVA, mint az EBU tagja, valamint a Sziget Fesztivál és a BUSH is, mint az ETEP és a Yourope érdekközösségek tagjai. Ezek alapján pedig már az is látszik, hogy a döntéshozatali előkészületekbe bevont partnereknél minden korábbinál nagyobb magyar jelenléttel várhatjuk majd a bejelentéseket” – emelte ki a legfontosabb hazai összefüggéseket a magyar exportirodát irányító Bali Dávid.

A magyar könnyűzenének valószínűleg még sosem volt ilyen erős szava a világszínvonalú könnyűzenei díj jelöltjeinek kiválasztásában és a díj odaítélésében. Mindez pedig nagyban köszönhető annak az elmúlt másfél éves munkának, aminek keretében a magyar könnyűzenei szakma a HOTS vezetésével bekapcsolódott az olyan nemzetközi szervezetek munkájába, mint az IMMF és az IMPALA.

Már csak egy hétig lehet jelentkezni az 5. évad induló előadói pályázatára

Már csak egy hétig lehet jelentkezni az 5. évad induló előadói pályázatára

2018-07-31

A Nemzeti Kulturális Alap július elején kiírta a Hangfoglaló Program induló előadóknak szóló pályázatát, melynek jelentkezési határideje augusztus 6-a. A Program ötödik évadában így újabb 20 feltörekvő zenész vagy zenekar kaphat 2.000.000 Ft-os támogatást. A korábbi évek tapasztalatai alapján idén is többszörös túljelentkezésre lehet számítani.

A Nemzeti Kulturális Alap induló előadóknak szóló pályázata a Hangfoglaló Program ötödik évadában is a feltörekvő tehetségeket támogatja. A kiíró olyan, már nem teljesen kezdő, azaz némi színpadi rutinnal és saját dalokkal rendelkező formációk jelentkezésére számít, amelyekben megvan a potenciál, hogy a magyar könnyűzenei piac meghatározó szereplőivé váljanak.

A pályázat feltételeit is ezek alapján határozta meg az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. Az indulóknak a pályázat beadásáig maximum egy, nem szerzői kiadású nagylemeze jelenhetett meg, nem lehet érvényes lemezszerződésük, az elmúlt egy évben legfeljebb 20 koncertet adhattak, és maximum két dalukat játszhatták országos rádiók. Többtagú formációk esetén valamennyi feltételnek a tagok (illetve a tagok korábbi formációinak) több, mint felénél teljesülnie kell, ellenkező esetben a zenekar nem nyújthat be pályázatot.

A Kollégium külön kiemeli, hogy az Öröm a zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat megyei és határon túli versenyeinek győztesei automatikusan bekerülhetnek az élő meghallgatásra, amennyiben érvényes pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz.

Emellett a Kollégium arra is felhívja az indulók figyelmét, hogy a nevezési díj megfizetését és a jelentkezési lapok feltöltését nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Főleg az először pályázóknak fontos ezt tudni, akik még nem regisztráltak az NKA felületén – ez a folyamat ugyanis néhány napot biztosan igénybe vesz. A beadási határidő lejárta (2018. augusztus 6. 24.00) után nincs mód pályázat beadására.

Az előző években olyan, mára már jól ismert zenekarokat segített a Program az indulásban, mint a Margaret Island, a Lóci játszik, a Mongooz and the Magnet, a Mörk, Antonia Vai, a yesyes, vagy legutóbb a Freakin’ Disco és a Ham Ko Ham. A támogatás révén a 2018/19-es évadban újabb 20 előadó kap lehetőséget arra, hogy új lemezt és klipet készítsenek, összeállítsák saját promóciós anyagaikat és lemezbemutató turnéra induljanak. A megvalósítás időtartama 2018. november 1. és 2019. október 31. közé esik. Ebben az időszakban a korábbi évekhez hasonlóan, az ötödik évadban is a Program által felkért mentorok segítik majd a nyertes pályázók munkáját.

Idén is lesz Hangfoglaló színpad a Veszprémi Utcazene Fesztiválon

Idén is lesz Hangfoglaló színpad a Veszprémi Utcazene Fesztiválon

2018-07-11

Veszprém minden júliusban néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át: különböző stílusú formációk zenélnek délutántól késő éjszakáig a belvárosban.  Idén sem lesz ez másképp, július 18-21. között nem lesz hiány a világ minden tájáról érkező muzsikusokból. Mellettük pedig a Vár utcában, a volt Közgáz udvarán tizenkét induló előadóként támogatott produkció lép fel a program saját színpadán.

A Hangfoglaló Program évről évre számos zenei fesztiválon van jelen, hogy a potenciális pályázóknak, érdeklődőknek segítséget, tanácsot adjon. Emellett ezeken a rendezvényeken a Program a legnépszerűbb fesztiválokkal együttműködésben fellépési és bemutatkozási lehetőséget biztosít az adott év Induló Előadói Alprogramjában támogatást nyert produkcióknak.

Hazánk legizgalmasabb, változatos elhelyezkedésű, méretű és profilú fesztiváljaival együttműködve összesen 58 koncertet hallgathat meg a közönség a Hangfoglaló Program zenészeitől, zenekaraitól. Ennek a sorozatnak a következő helyszíne a Veszprémi Utcazene Fesztivál. Négy napon át a királynék városában a főszerep az utcazenészeké, a nyüzsgésé, az emberközpontúságé, és az érzeté, hogy akár te is játszhatnál a pódiumon.

Hagyományosan a délutáni programsávban fellépő utcazenészek közül a szakmai zsűri és a közönség is megválasztja az általa legjobbnak ítélt fellépőket, hogy a fesztivál végén kioszthassák mindkét kategória díját. A versenyprogramon kívül koncerteznek az esti sávban fellépő előadók: például a brit blues-countryzenész Sam Green, a kelta-bluegrass-country stílusú Noble Jacks vagy épp a bukaresti dance-pop formáció, a Moonlight Breakfast.

Mellettük pedig a Hangfoglaló Program támogatott zenekarai és zenészei is fellépnek: július 18-án a Platon Karataev, a The Beans és az AŽUR, július 19-én a BEKVART, a keresztkérdés és a RED SWAMP, július 20-án I Am Soyuz, a Papaver Cousins és a Ham Ko Ham, végül július 21-én az ék, a DUNGAREE és az IDEGEN ad koncertet. A fesztivál teljes ideje alatt a Programiroda munkatársai is kitelepülnek: infopulttal, tájékoztató anyagokkal, játékokkal és persze nyereményekkel várják majd a fesztiválozókat.

A Hangfoglaló Program roadshowja júliusban további helyszíneken folytatódik, Veszprém után a Campus Fesztivál és a Művészetek Völgye következik.

Megjelent az ötödik évad induló előadói pályázata

Megjelent az ötödik évad induló előadói pályázata

2018-07-06

Azzal, hogy immár elérhető a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) holnapján a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának legfrissebb pályázata, hivatalosan is elindult a Program ötödik évada. Az Induló Előadói Alprogram pályázata révén újabb 20 feltörekvő zenész vagy zenekar kaphat 2.000.000 Ft-os támogatást. Pályázni augusztus 6-ig lehet.

A Nemzeti Kulturális Alap induló előadók számára kiírt pályázatával hivatalosan is elindul a Hangfoglaló Program ötödik évada. A Program pályázatai közül várhatóan ismét erre érkezik arányaiban a legtöbb jelentkezés, hiszen a korábbi években is több mint háromszázan jelentkeztek egy-egy felhívásra. Az előző években olyan, mára ismert zenekarokat segített a Program az indulásban, mint a Margaret Island, Lóci játszik, a Mongooz and the Magnet, a Mörk, Antonia Vai, vagy a Freakin’ Disco és a Ham Ko Ham.

A kiírást ma tette közzé az NKA és 2018. augusztus 6-ig lehet pályázni.

A Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramja pályázatának célja az ötödik évadban is változatlan. Olyan már nem teljesen kezdő, tehát némi színpadi rutinnal és saját dalokkal rendelkező formációknak szeretne segíteni, amelyekben meg van a potenciál, hogy a hazai könnyűzenei piac meghatározó szereplőivé váljanak. A támogatás révén új lemez és klipet készíthetnek, összeállíthatják saját promóciós anyagaikat és lemezbemutató turnéra is indulhatnak. Miként a korábbi években, az ötödik évadban is a Program által felkért mentor segíti majd a nyertes pályázók munkáját.

Az elbírálás folyamat sem változik. A jelentkezők közül először a Hangfoglaló Program Kollégiuma választja ki azokat – az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyjából a jelentkezők negyedét –, akiket akár támogathatna is a Program. A végső döntés meghozatalában – azaz a várhatóan húsz formáció kiválasztásában – azonban ismét egy szakmai zsűri segítségét kéri a Kollégium, amelynek tagjai élőben hallgatják meg a jelentkezőket. Immár második éve az Öröm a zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat megyei és határon túli versenyeinek győztesei automatikusan bekerülhetnek az élő meghallgatásra, amennyiben érvényes pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz. A meghallgatás várhatóan október elején lesz, a végső döntés pedig október végére várható.

A pályázat feltétele, hogy az indulóknak a pályázat beadásáig maximum egy nagylemeze jelenhetett meg, nem lehet érvényes lemezszerződésük, az elmúlt egy évben legfeljebb 20 koncertet adhattak, és maximum két dalukat játszották országos rádiók. A Kollégium arra is felhívja az indulók figyelmét, hogy érdemes időben elkezdeni a pályázatok összeállítását, főleg először pályázók esetében, mivel az NKA regisztráció néhány napos átfutási időt vesz igénybe.

 A pályázat innen érhető el.

Először megy magyar fellépő a legfontosabb európai fesztiválra!

Először megy magyar fellépő a legfontosabb európai fesztiválra!

2018-04-10

Björkkel, az Arctic Monkeys-szal és Nick Cave-vel egy fesztiválon lép fel a Dope Calypso

A magyar könnyűzenei exportiroda másfél éves munkájának gyümölcse érett be! Csütörtökön jelentette be showcase-fellépőit Európa egyik legfontosabb fesztiválja, a barcelonai Primavera Sound. A Dope Calypso első magyarországi zenekarként mutathatja meg magát Nyugat-Európa legpatinásabb zenei eseményén, olyan nagyágyúk társaságában, mint Björk, az Arctic Monkeys, vagy a Nick Cave and the Bad Seeds! A rendezvény szakmai eseménye, a Primavera PRO pedig a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) jóvoltából magyar fellépőt is a soraiban tudhat, de – szintén először – a konferenciapanelben is lesz magyar előadó.

A Dope Calypso egyre markánsabban van jelen a magyar és a nemzetközi könnyűzenei színtéren. A zenekar a nemzetközi hírnév felé vezető úton most egy nagyon fontos állomáshoz érkezett:  egy újabb hatalmas lehetőség nyílik meg előttük az által, hogy ők is meghívást kaptak Európa egyik legfontosabb zenei eseményére.

A Primavera Pro egy ötnapos zeneipari találkozó, ami a nagyközönség számára rendezett fesztivál részeként, azzal egy időben zajlik a MACBA-ban, a kulturális élet központjában, ahol Keith Haring is maga festett a falra. A barcelonai eseményen Európa és a világ zenei szakemberei azért gyűlnek össze, hogy a meghívott előadók közül kiválasszák – és akár leszerződtessék – a következő nagy dobásokat.

Kelemen László frontember zenekara két koncertet is ad majd a hivatalos fesztiválprogram részeként. Az elsőt a PrimaveraPRO saját showcase rendezvényén a MACBA-ban, ahol a konferencia is zajlik. A másikat pedig az idén is teltházasnak ígérkező fesztivál NightPro színpadán, ami közvetlenül a tengerparton, a nagyszínpadok mellett foglal helyet, és aminek a backstage-tere a szakmai delegáció közös találkozóhelye is. A fesztiválon többek között olyan eladók lépnek fel, mint Björk, az Arctic Monkeys, a Nick Cave and the Bad Seeds, Lykke Li, a The National vagy a Belle and Sebastian, a háromnapos bérletek pedig már márciusban elfogytak.

A Primaverára – szintén a Hangfoglaló Program és annak exportirodája, a HOTS jóvoltából – magyar delegáció is megy azon túl, hogy a konferenciaprogramra és a személyes mentorálásra is választottak magyar delegáltakat. Erre a lehetőségre, vagyis az utazás költségeire fordítható támogatásra januárig pályázni is lehetett a Hangfoglaló Program nyílt kiírásán. Azok mellett a zenészek és iparági szakemberek mellett, akik erre a lehetőségre sikeresen pályáztak a HOTS csapata is ott lesz majd a helyszínen, és többek között azon dolgoznak majd, hogy a konferenciaprogramban is legyen magyar előadó.

Ezek a fejlemények és aktivitások nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a következő években tovább növekedjen a magyar jelenlét az Ibériai-félszigeten és Nyugat-Európában.

Soha nem látott mértékű nemzetközi jelenlét

Soha nem látott mértékű nemzetközi jelenlét

2018-04-03

A legnagyobb szakmai fesztiválokon menetel a magyar könnyűzene

A hazai könnyűzene az elmúlt évek folyamán megvetette a lábát minden jelentős nemzetközi színtéren, aminek köszönhetően kiemelkedő évnek ígérkezik az idei. Néhány sikeres szereplés fényében még nagyobb lendülettel folytathatják az évet a zenészek és a Hangfoglaló Program által működtetett exportiroda, a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes szakemberei. Az év nagyja ugyanis még hátra van, és kiemelten fontos európai szakmai vásárok és fesztiválok következnek.

A hollandiai Eurosonic, a MENT Ljubljana és az amerikai SXSW után még csak most jön a java! Innentől indulnak csak be igazán a showcase fesztiválok, ahol eddig soha nem látott mértékű magyar jelenlétre lehet majd számítani. Egész évben rengeteg feladat áll még a HOTS és a magyar delegáció előtt, amiből az április különösen izgalmasnak ígérkezik. Egy hónapon belül négy szakmai konferencián is lesznek magyar szereplők.

Elsőként április 2-tól Észtországban a Tallin Music Week kezdődött, ahol szintén rekordszámú, három magyar zenekar kap bemutatkozási lehetőséget – ők a Söndörgő, a Mörk és a Mongooz & the Magnet. Emellett magyar kísérőprogram is lesz: a delegáltak szakmacsoportjait lefedő aktivitást a Hangfoglaló Program exportirodája, a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes munkatársai szervezik.

Aztán április 11-től a frankfurti Musikmesse következik, a világ legnagyobb zenei vására és hangszerkiállítása idén először showcase-t is rendez, olyan fellépőkkel, mint Gino Vannelli, Albert Hammond, az En Vouge, vagy épp Asaf Avidan. Az előkelő társasághoz Babé Sila is csatlakozik, a magyar elektronikus r'n'b úttörő énekesnője ugyanis szintén meghívást kapott.

A német vásárral egy napon indul a portugáliai Westway LAB Fesztivál, ahová pedig a Dope Calypso viszi a magyar könnyűzene hírét. Korábban az Ivan & the Parazol itt ismerkedett meg a We Bless This Mess dalszerzőjével, akivel közösen hozták létre tavaly a The Melonas projektet. Az alkalminak indult együttműködésből végül egy egész lemez született.

Ezek után, a hónap második felében, április 19-én veszi kezdetét a lengyelországi ENEA Spring Break Fesztivál. A három zenekar itt is rekordszám – Antonia Vai, Apey és a Mörk is koncertet fog adni. Ráadásul Poznanban sem csak a zenészeink, hanem a szakembereink is szerepet kapnak, a magyar konferenciapanelben Soltész Péterrel (AM:PM, IMMF Hungary) és Magda Cholysttel (az Outbreaker’s Lab főmentora) beszélget majd a HOTS a magyar piac sajátosságairól.

„A tengerig és azon túl is!”

„A tengerig és azon túl is!”

2018-03-21

Amerikában is nagyot ment a BELAU

Az eddigi legnépesebb magyar részvétellel zajlott le a South By Southwest (SXSW), az Egyesült Államok legnagyobb zeneipari fesztiválja. Sosem fordult még elő korábban, hogy négy magyar zenekar is fellépési lehetőséget kapott volna az eseményen. Idén márciusban azonban – a Hangfoglaló Program hathatós támogatásának köszönhetően is – a Belau, a Bohemian Betyars, Boggie és a The Qualitons is bemutatkozhatott.   

A South By Southwest nem „csak” az Egyesült Államok, de talán az egész világ legfontosabb showcase eseménye. Több tízezer vendég érkezik minden évben – menedzserek, koncertszervezők, zenei szakik – hogy megtalálják a következő nagy dobást a zenében, filmben, startupban és rengeteg más szórakoztatóipari szegmensben. Járt már itt a Moog és a Volkova Sisters is, de talán a legjobban az Ivan & The Parazolnak sikerült meglovagolnia az itt kapott lehetőségeket. Saját elmondásuk szerint a kapcsolatépítésnek ez a fesztivál – és persze a többi showcase is – tökéletes helyszíne, ha megfelelően meg van tervezve, hogy mit szeretnének elérni a fellépés keretein túl.

A 2016-os Induló Előadói Alprogramban támogatott zenekarunk, a Belau nagyszerű élményekkel, és amit talán még fontosabb, jelentős elismeréseket bezsebelve távozott az eseményről. Igazi repülőrajtot véve, 2016 januárjában kezdett koncertezni a Kedves Péter egyszemélyes projektjéből élőzenés felállássá formálódott zenekar. Első daluk, az Island of promise elsöprő sikert aratott: megnyerte az Első Magyar Klipszemlét, több rangos portál az év klipjének választotta, és az év dalai közé sorolta. A hétköznapokból való kiszakadás, a tengerparti nyugalom felé csordogáló, fülbemászó downtempo zenéjével a hétköznapokat csillapító formáció mottója: „Take you to the sea!” Az SXSW-nek köszönhetően pedig immáron nemcsak a tengerig, de azon túlra is eljutottak! A Belau ugyanakkor határainkon belül is egyre népszerűbb. Előbb a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjébe kerültek be, majd a VOLT Fesztivál jelentette be, hogy ott is fellépők lesznek. Mindezek előtt pedig még egy Papp László Sportarénás koncert is vár rájuk, ahol a Halott Pénz vendégelőadóiként zenghetik be a stadiont.

Ilyen rövid idő távlatából nem lehet még messzemenő következtetéseket levonni, de a Belau nagyon pozitív élményekkel távozott. „A koncertek szerencsére jól sikerültek és a két legmenőbb amerikai rádió: KEXP, KCRW is bekérte a lemezünk, ami jó jel. Nagyon örültünk, hogy az Europavox is ajánlotta a koncertünket, illetve a Noise Journal nevű lap, akinek újságírója meg is nézett minket és nagyon tetszett neki. Bekerültünk egyedüli magyarként több ezer zenekar közül a legjobb 55-be a Midemnél” – nyilatkozta az SXSW utáni napokban Kedves Péter. A Belau ezután sem pihen, áprilisban kelet-európai turnéra indulnak, Bulgária, Macedónia, Albánia, Románia érintésével.

Már csak egy hétig lehet pályázni!

Már csak egy hétig lehet pályázni!

2018-01-23

Hamarosan lejár a Hangfoglaló Program nemzetközi pályázatainak jelentkezési határideje

Egyrészt külföldi turné megvalósítására, másrészt külföldi fesztiválokon, konferenciákon való részvételhez kaphatnak érdemi segítséget az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program két pályázata révén a jelentkező előadók, zenekarok, illetve menedzserek. Mindkét pályázat jelentkezési határideje 2018. január 31-én jár le, így már csak szűk egy hét maradt a pályázatok beadására.

Fellépésenként akár 600.000 forint támogatást is kaphatnak azok az együttesek és előadók, akik jelentkeznek a Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának külföldi fellépést – egy koncertet vagy akár turnét is – támogató pályázatára.

A forrást külföldi vendégszereplés, koncert, koncertsorozat, vagy turné megvalósításával kapcsolatos költségek finaszírozására lehet felhasználni. Pályázhatnak könnyű-, jazz és világzenei műfajba besorolható zenekarok és előadók, illetve az őket képviselő szervezetek. A támogatás elsődleges célja, hogy megkönnyítse a magyar könnyűzene szereplői számára a nemzetközi színtéren való érvényesülést.

Ugyancsak a Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának keretében jelent meg az a felhívás, amely külföldi, könnyűzenei showcase fesztiválokon és könnyűzenei konferenciákon való részvétel támogatását teszi lehetővé. A releváns nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, a külföldi piacon is mozgó menedzserek akár 450.000 forint támogatásban is részesülhetnek, amit akár három különböző, szakmai rendezvény költségeinek a fedezésére is felhasználhatnak. Feltétel azonban, hogy megfelelő szintű nyelvtudással és igazolható nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezzenek a könnyűzenei szférában.

A pályázatokról részletes tájékoztatás olvasható a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap honlapján. A pályázatok beadására a Nemzeti Kulturális Alap honlapján keresztül van lehetőség 2018. január 31-ig.

Holnap kezdődik a Eurosonic Fesztivál – Minden eddiginél nagyobb szerep jut a magyar könnyűzenének Európa legnagyobb showcase eseményén

Holnap kezdődik a Eurosonic Fesztivál – Minden eddiginél nagyobb szerep jut a magyar könnyűzenének Európa legnagyobb showcase eseményén

2018-01-15

Idén január 17-20. között rendezik meg Európa legfontosabb showcase fesztiválját és konferenciáját. A hollandiai Gröningenben szervezett Eurosonic Fesztiválon rekordszámú, 4 magyar zenekar képviseli a hazai könnyűzenét, mellyel kiemelkedő szerephez jutunk a régió országai között.

A négynapos rendezvényen (két alkalommal is) fellép a Mörk, de a nívós eseményen a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is koncertet ad.

A zenekarokkal egyetemben a Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja is azon fog dolgozni, hogy a nemzetközi zenei szcéna még jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

„A V4 kormányzás évében kiemelt jelentősége van annak, hogy – egyébként egy V4-es projekt keretein belül – a közép-kelet-európai exportirodákal közös összefogásban kerül megrendezésre a CEEntral Party, amiben a HOTS is partnerintézmény. Ez már a tavaly őszi Reeperbahn fesztiválon is így történt. A péntek esti program lényegében egy kiemelt esemény, az egész vásár nem hivatalos búcsúeseménye lesz, és a Mörk is ad itt egy rendhagyó minikoncertet. A HOTS jelenléte, a magyar delegáció szakmai részvétele és a zenekarok kiutazása nem valósulhatna meg a Hágai Holland Nagykövetség támogatása nélkül, akik szintén jelen lesznek ezen a partin” – mondta Bali Dávid, a Hangfoglaló Könnyűzene Program Nemzetközi Alprogramjának vezetője.

Erősödő nemzetközi jelenlét

Szintén a magyar könnyűzene nemzetközi képviseletéhez kapcsolódó, örömteli fejlemény, hogy a HOTS csatlakozott az európai exportirodákat csoportosító hálózat, az EMEE (European Music Export Exchange) alapítóihoz. Ennek a szervezetnek szintén a Eurosonicon lesz az alakuló ülése. Az EMEE célja a 2020-as Music Moves Europe pályázati kiírásainak megalapozása. A magyarországi piaci sajátosságokról a HOTS tudja majd tájékoztatni a brüsszeli pályázatok összeállításban kompetens résztvevőket, ami lehetővé teszi, hogy a piacfejlesztési pályázatokra a Hangfoglaló Program is pályázhasson, és ez által további forrásokat találjon a hazai könnyűzene nemzetközi piacra lépését támogató aktivitásokra.

Az élet HOTS-nál a Eurosonic után sem áll le. Elsősorban szabad jelentkezéses showcase események is lesznek még idén: a Tallinn Music Weekre, a SpringBreakre és a Liverpool Sound Cityre már lezárult a jelentkezés, de nyitott még, vagy a későbbiekben várja majd a nemzetközi babérokra törő hazai zenekarok a Baltikum második legnagyobb eseménye, a What's Next in Music? és a LOFTAS Fest közös fesztiválhétvégéje Vilniusban, a hamburgi Reeperbahn, a bécsi Waves Vienna és a szöuli Zandari Festa.

A magyar könnyűzenét a nemzetközi piacra lépésben egyre nagyobb sikerrel támogató HOTS oktatási és továbbképzési programokat is szervez – a szakma bevonásával bonyolított szavazás keretében kiválasztott – hazai zenekarok részére. Ők a képzések mellett, további öt showcase eseményen kapnak lehetőséget: a Hangfoglaló Könnyűzene Program támogatásának köszönhetően a HOTS delegációjával és/vagy hazai fellépőkkel a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre és az Into the Great Wide Openre, valamint a Lollapalooza Berlinre is elutazik majd. További információkért az info@hotsmusic.hu címre várjuk az érdeklődők kérdéseit, észrevételeit.

Legyen a könnyűzene is mindenkié! - Nemzetközi előadók részvételével szervez oktatási konferenciát a Hangfoglaló Program

Legyen a könnyűzene is mindenkié! - Nemzetközi előadók részvételével szervez oktatási konferenciát a Hangfoglaló Program

2017-11-11

A Hangfoglaló Program Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramjának soron következő rendezvényén ezúttal az oktatásé és a tudásmegosztásé lesz a főszerep. A Legyen a könnyűzene is mindenkié! szlogennel meghirdetett kétnapos konferencia 2017. november 21–22-én lesz a Budapest Music Center könyvtárában.

 

Nemzetközi szinten is elismert szaktekintélyek, zenetanárok, egyetemi oktatók, iskolavezetők, könnyűzenei alapítványok képviselői és ismert zenészek az érdeklődő közönség bevonásával térképezik fel a hazai zenei oktatás helyzetét, kihívásait és lehetőségeit.  

A konferencia keddi nyitó napján a délelőtt a stratégiai célokra fókuszáló, nemzetközi kitekintéssel egybekötött helyzetértékelésé lesz, Bajnai Zsolt (Hangfoglaló Program) vezetésével. Ezt mélyíti el a szervezett könnyűzene-oktatás különböző színtereit bejáró második szekció, többek között Dr. Beck Zoltán (30Y, Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem) gondolataival az akadémiai térbe lévő populáris zenei kultúráról, és a svéd Lars Andersson (a széles körű nemzetközi munkát végző jazz-dob szakos egyetemi docens) előadásával.

Az ebédszünetet követően Murzsa Tímea (a konferencia koordinátora) elnöklésével az együtt zenélés sikeres példáiból adnak ízelítőt az előadók, a hangszeres előképzőtől a magániskolai formátumon és az interaktív zenés programokon át az egyetemi keretekig terjedően, mely utóbbi témát a Németországból meghívott Udo Dahmen (Popakademie Baden-Württemberg) tárja a közönség elé.

A keddi záró etapban a könnyűzenei oktatás lehetőségeinek témája mellett a zenetanárképzés is terítékre kerül, többek között olyan címek alatt, mint Mit érdemes és mit lehet? – A (könnyű)zenei nevelés reális céljai a közoktatásban (Orosz Mihály – Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium) vagy a Kutatás vezérelt oktatás és gyakorlat vezérelt kutatás: dalszerzés és könnyűzene (Toby Martin – University of Huddersfield).

A szerda délelőtt egy workshopé lesz, ahol harmincfős létszámkerettel interaktívan tudják megvitatni a zenetanulás lehetőségeit a jelenlevők.

A konferenciát előkészíti és figyelemmel kíséri a Poptanítás-blog, de tájékozódni lehet az esemény hivatalos facebook-oldalán is, ahol a részletes programleírás is megtalálható.

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ezen a linken tudnak megtenni. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program néven működik tovább az NKA Cseh Tamás Programja

NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program néven működik tovább az NKA Cseh Tamás Programja

2017-10-18

Az NKA Cseh Tamás Programja 2014. május 12-én indult útjára. Az azóta eltelt három évben a CSTP példa nélküli sikereket ért el az induló zenekarok pályára segítésében, a fővárosi és különösen a vidéki klubélet felfrissítésében, a könnyűzenei örökség megőrzésében, megkerülhetetlenné vált a zeneimenedzsment-oktatás és a vidéki tehetségkutatók támogatásában.

Hálánkat és köszönetünket fejezzük ki Cseh Tamás családjának, amiért indulása óta támogatták a programot és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül engedélyezték a név használatát, amivel a századvég hazai zenei kultúrájának meghatározó művészére, egy korszak idoljára emlékezhettünk.

Fontos időszak zárul most. A CSTP messze túlnőtte azokat a kereteket és célokat, amelyeket annak idején meghatároztunk. Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, melynek témája a program jövője; szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége illetve egyfajta zenei stílus irányába vagy nyissuk szélesebbre a kapukat és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket.

Az egyeztetések eredményeként az NKA vezetése és a programot működtető Kollégium tagjai a program nevének változtatása mellett döntöttek. A jövőben Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programként (röviden Hangfoglaló Program) visszük tovább azokat a projekteket, amelyek eddig a Cseh Tamás nevével fémjelzett programhoz kapcsolódtak. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha a névváltás újabb lendületet adna a támogatási rendszernek és ezen keresztül a hazai könnyűzenének.

A 2017. október 6-a előtt született döntések nyomán megvalósuló pályázatok és programok továbbra is a régi néven futnak tovább. Az új pályázatokat már a Hanfoglaló Program keretében hirdetjük meg, melynek első hivatalos eseményét október 26-án tartjuk az A38 hajón, ahol kihirdetjük az Induló Előadói Alprogram és a Klubtámogató Alprogram nyerteseit. Ezen időpontig a közérdekű közlemények és információk a továbbiakban is a már jól ismert felületeken érhetőek el.

Megjelent az idei Előzenekari pályázat

Megjelent az idei Előzenekari pályázat

2017-09-14

Megjelent a Cseh Tamás Program (CSTP) negyedik évadának legújabb pályázati felhívása: az Előzenekari alprogram keretében olyan együttesek pályázhatnak, akik koncertjeiken könnyűzenei és jazz műfajba besorolható, élőzenét szolgáltató előzenekarokat léptetnek fel. Benyújtási határidő: 2017. október 13.

Az NKA honlapján (www.nka.hu) megjelent a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma által kiírt pályázat remek lehetőség azoknak a tehetséges, de még a karrierjük elején álló zenészeknek, akik a támogatásnak köszönhetően már befutott zenekarok nagyobb közönsége előtt léphetnek fel.

A pályázatot azonban az úhynevezett főzenekaroknak kell benyújtaniuk: a kiíró azoknak a könnyűzenei műfajba besorolható együtteseknek, koncertszervezőknek a jelentkezését várja, akik az elmúlt két évben legalább ötven koncertet lebonyolítottak, ezeknek legalább a fele belépőjegyes volt, és ezeken a nézőszáma elérte vagy meghaladta a 150 főt. A zenekarok koncertenként maximum 400.000 Ft-ra pályázhatnak, melynek legalább 70%-a az előzenekar költségeit kell, hogy fedezze.

A részletes pályázati kiírás megtalálható az NKA honlapján is. Pályázni is ezen a felületen keresztül, regisztrációt követően lehet. Benyújtási határidő: 2017. október 13. A 2018. január 1-től megvalósítandó koncertek és turnék támogatásától várhatóan novemberben dönt az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma.

Több mint 300 induló zenekar pályázott a Cseh Tamás Program támogatására

Több mint 300 induló zenekar pályázott a Cseh Tamás Program támogatására

2017-08-10

Beérkeztek a 4. évadát megkezdő Cseh Tamás Program első pályázatai. A legnagyobb érdeklődés a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az induló zenekarokat támogató alprogram pályázatát övezete.

Augusztus 4-e éjfél volt a határideje az Induló előadói, valamint a Klubtámogatói alprogramokra, és azok keretében elnyerhető támogatásokra kiírt pályázatok beadásának. Utóbbira a vidéki, a fővárosi, valamint a határon túli klubok összesen 116 pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, de a korábbi évek tapasztalataival összhangban az induló zenekarokat támogató pályázatra nagyságrendekkel többen jelentkeztek.


„Negyedik alkalommal hirdettük meg az induló előadói alprogram pályázatát, és a Cseh Tamás Program történetében a második legtöbb, összesen 315 jelentkezés érkezett. Ez nekem azt mutatja, hogy még mindig nagyon fontos az kezdő formációk támogatása, van létjogosultsága a CSTP-nek és ennek az alprogramnak is” – közölte Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, aki hozzátette: „a klubok esetében nem okoztak meglepetést a számok, általában ennyi érkezik ezekre a felhívásokra”.

A Cseh Tamás Program negyedik évadára összesen 625 millió forint áll rendelkezésre. A már említett két alprogram pályázataira összesen 235 millió forintot szán a kollégium, 195 milliót a klubokra, 40 milliót az induló előadókra.

A támogatásban részesülő klubok továbbra is olyan belépőjegyes koncertekre kaphatnak támogatást, ahol élőben lesznek hallhatók a magyar formációk. Az elnyert forrás nagyobbik részét a zenekarok fellépti díjára, kisebb hányadát pedig az adott koncertek promóciójára fordíthatják.
Az Induló előadói alprogram leendő nyertesei is a korábbi évekhez hasonlóan költhetik majd el a támogatásukat, így minimum öt új dal profi rögzítésére, egy hanghordozó fizikai megjelentetésére, egy videoklip elkészítésére, saját promóciójukra, illetve egy lemezbemutató koncertre fordíthatják a Cseh Tamás Programtól kapott forrást.

„Először az induló előadói alprogram pályázatait dolgozza fel az NKA Igazgatósága, akik folyamatosan adják át a kollégiumi tagoknak a formailag elfogadható pályázatokat, illetve a pályázó zenekarok dalainak a linkjeit. A tervek szerint szeptember első hetében dönt a kollégium arról, hogy kiket hív be a meghallgatásra. A meghallgatás várhatóan október első hetében lesz az A38 hajón, de az oda bekerülőket a CSTP Programiroda időben értesíti” – mondta Bajnai Zsolt.

A klubos pályázatok feldolgozása szeptemberben várható. A kollégium azt tervezi, hogy ezekről az induló előadói pályázat meghallgatását követően, október második hetében dönt, és a korábbi három év hagyományainak megfelelően október végén hirdeti ki a négy pályázat eredményét.

2017-ben az A38 Hajó működteti a Cseh Tamás Programirodát

2017-ben az A38 Hajó működteti a Cseh Tamás Programirodát

2017-01-17

Az NKA Cseh Tamás Programja mai, január 17-i sajtótájékoztatóját Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a Cseh Tamás Program eddig működése révén óriási lendületet kapott a magyar könnyűzene. Az NKA támogatásából megvalósuló, egymásra épülő nyolc alprogramból a könnyűzenei élet szinte valamennyi szereplője igényelhetett és kapott támogatást: zenészek, klubosok, médiumok, menedzserek, kezdő és befutott nagyzenekarok, koncertszervezők, nemzetközi koncertszervezők.

Az idei évadban például 27 induló előadó kapott egyenként kétmillió forint támogatást, amit minimum öt új dal rögzítésére, egy profi videoklip elkészítésre, promócióra és lemezbemutató turnéra használhatnak fel. A Cseh Tamás Program jelentős összegekkel támogatja a vidéki és határon túli magyar klubokat, a hazai zenekarok külföldi fellépéseit, a könnyűzenei médiumok és sajtótermékek működését. Ezen kívül sokat tesz a zenei piac fejlődéséért, a szakmai döntéseket támogató iparági kutatásokért, a szakemberképzésért, a könnyűzenei örökséget feltáró és megőrző történeti kutatásokért. Mindehhez a forrást az üres adathordozók után szedett jogdíjból befolyó bevételek NKA-hoz kerülő negyedének egy része biztosítja.

A Cseh Tamás Program szerteágazó feladatainak adminisztratív és szakmai támogatását a Cseh Tamás Programiroda látja el. A programiroda 2017-es működtetésére a NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium tavaly ősszel nyílt pályázatot írt ki. A novemberi határidőre hat érvényes pályázat érkezett. Ezek közül, többkörös döntési folyamat után választotta ki a testület a nyertest, az A38 Hajót, illetve az ezt működtető A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-t.

A programiroda szakmai feladatainak ellátására – az előző évekhez hasonlóan – százmillió forintot biztosít a Cseh Tamás Program kollégiuma.

A második felszólaló, Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője részletezte a program működését, kiemelve a zökkenőmentes átadás-átvételt. Így biztosított, hogy a program folyamatosan tudja támogatni a magyar könnyűzenét. A gyorsaság különösen fontos volt, hiszen január 26-án lejárnak az idei első pályázati határidők. A Cseh Tamás Program aktuális pályázatait a fővárosi klubok támogatására, a nemzetközi fellépések finanszírozására, illetve a nyomtatott és online könnyűzenei sajtótermékek támogatására írták ki.

A Cseh Tamás Programiroda vezetője, Boross Zoltán kiemelte, hogy az iroda működése során a legfontosabb alapelv a transzparencia, az átláthatóság, a nyitott kommunikáció. Az a cél, hogy világos alapelvek szerint, a zenészekkel együttműködve és őket szakmailag támogatva folyjon a munka. Bemutatta a programiroda új munkatársait: Bali Dávid a nemzetközi programokért felel, Vasák Benedek a kommunikációt viszi, a programiroda titkára Facsády Orsolya lesz.

Csaknem húsz élet- és karrierinterjú a Cseh Tamás Program honlapján

Csaknem húsz élet- és karrierinterjú a Cseh Tamás Program honlapján

2016-08-01

Közel húsz élet- és karrierinterjú készült el az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának keretében. A beszélgetések kultúr- és műfajtörténeti, valamint zenei-esztétikai szempontok szerint dolgozzák fel a könnyűzenetörténet jeleseinek életpályáit. A Cseh Tamás Program honlapján elérhető szövegek a közeljövőben kötetbe rendezve is olvashatók lesznek.
A Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának keretében nemcsak zenészekkel, hanem a zeneipar alakítóival és „napszámosaival”, valamint a könnyűzene közelmúltját meghatározó kultúrpolitika döntéshozóival és végrehajtóival is készülnek interjúk. „A beszélgetéseket olyan jeles kutatók jegyzik, mint dr. Csatári Bence, Ignácz Ádám, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté, Rozsonits Tamás és Tóth Eszter Zsófia. Az interjúkból egy szubjektív, számos nézőpontot bemutató gyűjtés körvonalazódik, amely izgalmas szövetét adja közelmúltunk honi zenetörténetének” – mondta Vass Norbert, a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának koordinátora.
Készült beszélgetés többek között Victor Mátéval, a Magyar Rádió egykori zenei rendezőjével, Pentz Zsolttal, a Nemzetközi Koncert-igazgatóság (NKI) Könnyűzenei Osztályának egykori vezetőjével, de Csepregi Éva popénekesnővel és Mohai Tamás gitáros-dalszerzővel is. A folyamatosan bővülő anyagból a közeljövőben egy kötet kiadását is tervezik.
A teljes beszélgetések, valamint az azok főbb pontjait összegző absztraktok a Cseh Tamás Program honlapján olvashatók.

CSTP: INDUL A HARMADIK ÉVAD

CSTP: INDUL A HARMADIK ÉVAD

2016-07-18

Megjelentek a Cseh Tamás Program jövő évadára szóló első pályázatok
Ősszel indul az NKA Cseh Tamás Program harmadik évada, amelyben a Nemzeti Kulturális Alap 625 millió forinttal támogatja a hazai könnyűzenét. Már megjelentek az első pályázatok a karrierjük elején álló illetve külföldi turnéra készülő zenekaroknak, valamint fővároson kívüli és határon túli kluboknak. Leadási határidő: augusztus 1. illetve augusztus 31.
A Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium július elején írta ki a jövő évadra szóló első pályázatokat. Az induló zenekari alprogram felhívása pályakezdő előadóknak szól, akik az elnyert támogatást hang- és képfelvétel elkészítésére, turnék és fellépések, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására fordíthatják. A sikeres pályázókat – előreláthatólag 25 zenekart – szakmai zsűri bevonásával, élő meghallgatások után választja ki a kollégium. A nemzetközi piacra lépést támogató alprogram keretében külföldi koncertsorozat megvalósítására lehet pályázni. Az induló tehetségek és a külföldi turnéra készülők számára a leadási határidő augusztus 1., éjfél.
A CSTP Klubtámogató alprogramja keretében kiírt pályázatok a könnyűzenei produkciók befogadására alkalmas fővároson kívüli, valamint Magyarországgal szomszédos államok magyarlakta területein működő könnyűzenei kluboknak (klubok, művelődési intézmények stb.) szólnak. A sikeres pályázók az elnyert összeget magyar együttesek és előadók fellépésének támogatására fordíthatják. A pályázat benyújtási határideje: augusztus 31., éjfél.
A részletes pályázati kiírások megtekinthetők a Cseh Tamás Program és az NKA oldalán. A pályázatok elbírálására várhatóan 2016 őszén kerül sor.
További információ:
06 20 377 36 27
sajto@cstp.hu

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

2016-07-18

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.
Helyszín: Veszprémi Utcazene Fesztivál, Cseh Tamás Program színpad (Kossuth utca szökőkút)
Időpont: 2016. július 22., péntek, 18:00-kor
A Nemzeti Kulturális Alap új népzenei programjának, a Halmos Béla Program első pályázati felhívásainak eredményeiről, és a Könnyűzene Kollégiuma első féléves pályázati tapasztalatairól Doncsev András, az NKA alelnöke, illetve a Cseh Tamás Program legújabb pályázati lehetőségeiről: az induló előadóknak, vidéki és határon túli kluboknak, a nemzetközi megjelenést támogató pályázatokról Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője tart tájékoztatót.
A tájékoztatón lehetőség nyílik interjú készítésére a fesztiválon fellépő, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarokkal. A fesztivál részletes programját az alábbi linken találja http://www.utcazene.hu.
A Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon való részvételéről minden információt megtalál az esemény Facebook-oldalán.
Részvételi szándékát kérjük, a 06 20 377 36 27-es telefonszámon, vagy a sajto@cstp.hu e-mail címen jelezze!
Szeretettel várjuk rendezvényünkön.
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

2016-07-15

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.
Helyszín: Campus Fesztivál, CSTP-sátor
Időpont: 2016. július 21., csütörtök, 19 óra
A Nemzeti Kulturális Alap új népzenei programjának, a Halmos Béla Program első pályázati felhívásainak eredményeiről Doncsev András, az NKA alelnöke, a Cseh Tamás Program legújabb pályázati lehetőségeiről: az induló előadóknak, vidéki és határon túli kluboknak, a nemzetközi megjelenést támogató pályázatokról Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője, illetve a Könnyűzene Kollégiuma első féléves pályázati tapasztalatairól, stratégiai elképzeléseiről Dósa Richárd kollégiumvezető tart tájékoztatót.
A tájékoztatón lehetőség nyílik interjú készítésére a fesztiválon fellépő, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarokkal. A fesztivál részletes programját az alábbi linken találja http://www.campusfesztival.hu.
A Cseh Tamás Program Campus fesztiválon való részvételéről minden információt megtalál az esemény Facebook-oldalán.
Részvételi szándékát kérjük, a 06 20 377 36 27-es telefonszámon, vagy a sajto@cstp.hu e-mail címen jelezze!
Szeretettel várjuk rendezvényünkön.
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

Cseh Tamás Program: Több mint kétmilliárd forint zenei utánpótlásra

Cseh Tamás Program: Több mint kétmilliárd forint zenei utánpótlásra

2016-06-21

Sajtóközlemény, 2016. június 21.
A Zene Ünnepe nyitányán jelentették be a Cseh Tamás Program jövő évi forrásait a Várkert Bazárban. Az NKA-hoz az üres adathordozók után szedett jogdíjakból befolyt 1,4 milliárd forintból a Cseh Tamás Programra több mint félmilliárd forint jut a 2016/2017-es évadban.
A minden évben június 21-én megrendezett nagyszabású ingyenes programsorozat, a Zene Ünnepe nyitányán, a Várkert Bazárban jelentette be Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a zenével kapcsolatos Kollégiumok rendelkezésére álló jövő évi forrásokat. Az üres adathordozók után szedett jogdíjakból 1,4 milliárd folyt be az NKA-hoz, ennek elosztását követően a 2016/2017-es évadban 525 millió forint szabad keret jut a Cseh Tamás Programra. Így (az első két évben ráfordított összegekkel együtt) az NKA több mint kétmilliárd forinttal járult hozzá a hazai könnyűzene fellendítéséhez. A Halmos Béla Program a következő évadban összesen 300 millió forintból valósulhat meg. A Könnyűzenei Kollégiumnak 620 millió forint, a Zeneművészet Kollégium számára pedig 744 millió forint áll rendelkezésére.
A Cseh Tamás Programiroda 100 millió forint támogatást kap a CSTP megvalósítására. A Program egyúttal újabb alprogrammal is kiegészül, melynek indításaként ősszel nagyszabású zenei oktatási konferenciát rendez az NKA. A rendezvényre többek között olyan előremutató kezdeményezéseket is várnak, mint például a Házhoz megy a Zenede projekt. A 2015/2016-os évad pedig a nyári fesztiválszezonnal zárul: a CSTP támogatott zenekaraival, info-sátorral és tájékoztató előadásokkal lesz jelen az EFOTT-on, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Campus Fesztiválon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, augusztusban pedig a Kolozsvári Magyar Napokon és a Szegedi Ifjúsági Napokon.
Bajnai Zsolt, az NKA CSTP Ideiglenes Kollégium vezetője bejelentette, hogy már július 1-jén megjelennek a Program harmadik évadának első pályázatai. A CSTP Induló zenekari alprogramja keretében kezdő együttesek számára írnak ki pályázatot július végi beadási határidővel, az elbírálásra várhatóan szeptember végén kerül sor. A tervek szerint 25 zenekart támogat majd a Program 2-2 millió forinttal. Ezzel párhuzamosan a fővároson kívüli és határon túli klubok számára is megjelenik a pályázati kiírás. A nyár folyamán az Előzenekari, valamint a Nemzetközi piacra lépést támogató alprogram pályázatai is megjelennek.
Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításáért felelős Kollégium vezetője azt mondta, hogy a Program az első pályázati szakaszában elsősorban azt mutatta meg, hogy szükség és igény van a magyar népzenére. A népzenei vagy feldolgozott népzenei produkcióknak otthont adni kívánó Folklub-pályázat célja, hogy a népművészetnek újra legyen helye, szellemi háttere és közönsége. Az új évadban zenei fesztiválok szervezői is pályázhatnak majd népművészeti és crossover-projektek szerepeltetésére. Népzenei megvalósítására, jó minőségű felvételek készítésére is lehet pályázni a közeljövőben. A népzenei képzési programok támogatása, az intézményes népzenei utánpótlás-
nevelés fellendítésére, valamint a profi előadóművészethez szükséges vállalkozói és zeneipari ismeretek biztosítására is lehetőséget kíván biztosítani a Program.
A Várkert Bazárban 14 órától este 22 óráig több mint 50 zenekar, köztük a Cseh Tamás Program idei támogatott együttesei adnak ingyenes koncerteket a Zene Ünnepén.